Peptidi i mezoterapija bez igle

Pođimo redom od najosnovnijih pojmova koji se koriste u Arcobaleno mezoterapijama i razjasnimo ulogu peptida u profesionalnoj i kućnoj kolekciji za lečenje i negu kože nivoi koze, celija, struktura, korekcije, slojeve kože, lanci aminokiselina, hormoni, jedinjenja

Kozmeceutika je novi dermatološki pravac, koji je nastao spajanjem kozmetologije i farmakologije. Poštuje se princip sinergizma, tj. zajedničko delovanje aktivnih komponenata za postizanje maksimalnog efekta na račun uzajamnog pojačavanja njihovih pojedinačnih korisnih dejstava. Kozmeceutski preparati deluju na tri nivoa, površinskom, unutrašnjem i unutarćelijskom, zahvaljujući niskomolekularnim jedinjenjima koja ulaze u njihov sastav. Sve do pojave ovih preparata za negu kože, mezoterapija se odvijala samo uz pomoć minijaturnih igala, koje bi mehanički “širile put” ka dubljim slojevima kože, kako bi se na ta mesta dopremili serumi za regeneraciju kože.  U Arcobaleno terapijama to nije slučaj, jer preparati imaju sposobnost da prodru u dublje slojeve i bez igle, zahvaljujući nano-tehnologiji i recepturama po kojima su patentirani.

KOMPLET TERAPIJA ARCOBALENO obuhvata profesionalnu liniju i liniju preparata za kućnu upotrebu, koji služe za korekciju najosnovnijih problema kože. Najznačanija karakteristika kompleta transepidermalnih terapija je primena peptida- organskih materija, koje se sastoje od lanaca aminokiselina. One zahvaljujući svojim malim dimenzijama prolaze u dublje slojeve kože i pokreću procese revitalizacije, tj. regeneraciju oštećenih i rast novih ćelija.

Zbog toga se podmlađivanje odvija iznutra, uz pomoć sopstvenih snaga organizma. Peptidi se aktivno suprostavljaju procesima starenja i omogućavaju maksimalno delikatnu stimulaciju ćelija i pojačavaju sopstveni potencijal ćelija, inicirajući tako procese regeneracije tkiva. Na taj način peptidi ne samo da ublažavaju posledice procesa starenja, nego i imaju neposredno dejstvo na uzročnike starenja, i druge degenerativne procese u ćelijama kože. Na taj način upotreba peptida u recepturama kozmeceutskih preparata obezbeđuje stabilne i dugoročne rezultate kod sledećih poremećaja stanja kože:

podmladjivanje koze, kolagen, retinol, matrixyl, peptidi, mimičke bore, starenje, mezoterapija, bez igle

  • Dehidratacija i poremećaj epidermalne barijere
  • promene vezane za starenje kože i mimičke bore
  • korekcije ovala lica
  • hiperpigmentacije, seboreje, hiperkeratoze, rozacee i kuperoze

U kompletu kozmeceutskih terapija koriste se sledeći peptidi:

Dipeptidi – (peptidi koji se sastoje od dve aminokiseline)- naprimer karnozin , blokira procese oksidacije u ćelijama kože, normalizuje proces razmene materija u ćelijama kože, usporava procese starenja. Karnozin – dipeptid prirodnog porekla, koji brzo vezuje slobodne ugljovodonike i sprečava njihovo uzajamno delovanje sa kolagenskim vlaknima. Ameliox– kompleks prirodnog porekla, baziran na osnovu karnozina i silimarina, usmerenog delovanja na faktore, koji pokreću unutrašnje procese starenja kože, kao što je proces glikacije, odstranjuje bore oko očiju i mimičke bore tako što ih ispravlja i poboljšava strukturu kože.

Tripeptidi – Syn-Hycan, tripeptid bakra- aktiviraju procese sinteze hijaluronske kiseline i stvaranja kolagena, poseduju dobar lifting efekat. Syn-Hycan- tripeptid, zahvaljujući tome što ima visok stepen penetracije, stimuliše sintezu sopstvene hijaluronske kiseline, doprinosi restruktarizaciji vezivnog tkiva i ojačavanju mreži kapilara. Poboljšava elastičnost kolagenskih vlakana, sprečava opuštanje kože. Tripeptid bakra – biohemijski peptid, koji stimulira rad fibroplasta, revitalizirajući komponente matriksa, štiti kožu od fotostarenja, doprinosi regeneraciji, pojačava melanogenezu srazmerno koncentraciji bakra, smanjuje osetljivost kože prema stresu i alergenim faktorima.

Tetrapeptidi – Eyeseril- poboljšavaju mikrocirkulaciju u koži , eliminišu natečenost i tamne krugovi oko očiju. Eyeseril- acetil tetrapeptid- inovacioni peptid , specijalno razrađen za negu kože u regiji oko očiju sa izraženim delovanjem protiv oticanja,ojačava kožu oko očiju , obezbeđuje tonizirajući efekat .

matrixyl, nervnih završetaka, antibiotici, tripeptidi, tetrapeptidi, Pentapeptidi –  Matrixyl- poseduju izraženo protivupalno dejstvo i revitaliziraju zaštitnu barijeru kože. Matryxil- je lipopeptid, koji se sastoji od pet aminokiselina, kopija dela belančevine kolagena. Palmitinska kiselina u sastavu molekula daje mu lipofilna svojstva, olakšavajući prolazak kroz epidermalnu barijeru. Hidrofilni deo molekula pomaže dublje prodiranje aktivnog preparata.Matrixyl (dijagram na slici levo) -poseduje podmlađujuće i lifting dejstvo, slično retinolu, ali deluje i na duboke bore bez nadraživanja kože, koja se mogu desiti prilikom primene retinola. Mnogobrojna istraživanja in vitro i in vivo dokazuju da Matrixyl značajno pojačava efektivnost sinteze kolagena i glikozaminoglikana u fibroplastu.

Heksapeptidi – Bont L-peptide- ispravljaju bore, deluju slično injekcijama botoksa. Mehanizam delovanja heksapeptida, koji su uključeni u sastav ovog programa, u potpunosti je nalik na delovanje botoksa- oni se takođe ugrađuju u veze između mišića i nervnih završetaka, blokirajući protok nervnih impusla. Ovo doprinosi relaksaciji mišica. Ali delovanje heksapeptida je delikatno, nije traumatično i ne narušava prirodnu mimiku lica.

Važna napomena u vezi peptida: prodiranje peptida je ograničeno, oni ne prolaze u potkožne slojeve i zbog toga negativne nuspojave prilikom njihovog korišćenje ne postoje. U recepturama kozmeceutičkih preparata nikada se ne koriste hormoni i antibiotici.

Čitajte u sledećem prilogu više o peptidima i Arcobaleno mezoterapijama bez igle!
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s